hye...............
had just had my dinner
spaghetti Alfredo........
super best tau!!!!!!
lama x mkan...so amik kesempatan yang ade tuk masak ckit....
so tuk kali ni meh kita bertukar2 resipi bg sape2 yang teringin nk mkn spaghetti.......
pe yang perlu dalam rancangan "Goreng...Goreng..Gone" kita pada hari ni ialah
the R.E.C.I.P.E ye....
okey....
lets get started
the ingredients that should have in this recipe is....
tentu la spaghetti....ye betollll...read my lips ye....
spag..het..ti...pandai gitu!!!!!!!!!!!!!
ni recipe tu mkn dalam 5-7 people k
ok...lets me explain shortly about Alfredo...."Alfredo is a pasta dish made with cream, cheese and butter...as the cheese melts, it emulsifies the liquids to form a smooth and rich sauce coating the pasta...ha menarikkan...so ini bahan2 nya...ni sy buat seafood alfredo....
500 gm Spaghetti @ 1 paket Spaghetti
kalau family ramai tu berbanyak gram le yang diperlukan...hahaha
Udang 100gm (nk kopek ke...nk biar ke ikut suka la ye)
Sotong 100gm (cut ring...biar boleh sarung cincin gtu..)
Mussel @ lala 100gm...(basuh bersih yea adik..adik...)
Bawang putih 50gm (ketuk je...lagi cepat)
Crush black pepper 1tsp(sudu kecil)
Daun ketumbar 30gm (kerat dlm 2cm panjang)
Minyak masak 2 sudu besar (ingat...jgn lebih2...kolestrol)
Fresh milk 200ml (susu uht pun bolehhhhhhh)
Cooking cream 300ml (g je kt giant tau tesco ade)
Parmesan cheese 100gm
had just had my dinner
spaghetti Alfredo........
super best tau!!!!!!
lama x mkan...so amik kesempatan yang ade tuk masak ckit....
so tuk kali ni meh kita bertukar2 resipi bg sape2 yang teringin nk mkn spaghetti.......
pe yang perlu dalam rancangan "Goreng...Goreng..Gone" kita pada hari ni ialah
the R.E.C.I.P.E ye....
okey....
lets get started
the ingredients that should have in this recipe is....
tentu la spaghetti....ye betollll...read my lips ye....
spag..het..ti...pandai gitu!!!!!!!!!!!!!
ni recipe tu mkn dalam 5-7 people k
ok...lets me explain shortly about Alfredo...."Alfredo is a pasta dish made with cream, cheese and butter...as the cheese melts, it emulsifies the liquids to form a smooth and rich sauce coating the pasta...ha menarikkan...so ini bahan2 nya...ni sy buat seafood alfredo....
500 gm Spaghetti @ 1 paket Spaghetti
kalau family ramai tu berbanyak gram le yang diperlukan...hahaha
Udang 100gm (nk kopek ke...nk biar ke ikut suka la ye)
Sotong 100gm (cut ring...biar boleh sarung cincin gtu..)
Mussel @ lala 100gm...(basuh bersih yea adik..adik...)
Bawang putih 50gm (ketuk je...lagi cepat)
Crush black pepper 1tsp(sudu kecil)
Daun ketumbar 30gm (kerat dlm 2cm panjang)
Minyak masak 2 sudu besar (ingat...jgn lebih2...kolestrol)
Fresh milk 200ml (susu uht pun bolehhhhhhh)
Cooking cream 300ml (g je kt giant tau tesco ade)
Parmesan cheese 100gm
Stock ikan bilis tau chicken stok powder pun boleh..50 gm
ni yang simple je tau
t kalau korang nk tau g...boleh aje
tp hr ni resipi ni x best kalau xde benda nie ye kwn2
AIR.....ha....air ni la pelengkap tuk resipi ni...bercerita pasal air ni...
air ni bukan sembarangan air tau..
air yang patut korang guna tuk resipi ni ialah
Air masin dr pantai morib yang diambil tepat pada pukul 6.45 ptg, di cedok menggunakan tangan kiri pada ombak yang ke 15...hehehehe...xdapatkan nk bayang cmne tu....aku pun x tau....xde...xde....tu saje je k...jgn mengada plak nk g sampai morib....(saje nk buat lawak)
rite....mula2 kebiasaannya bila kita masak kita mula dengan ape...
MINYAK!!!!!!.....salah ye... bukan Minyak...tp dengan
Bismillah hirrahman nirrahim...
ok......
rebus spaghetti tu dulu...caranya...panaskan air dan masukkan sedikit garam dan minyak...ini tuk bagi rasa kt spag tu n minyak tuk elak dia melekat sesama sendiri...
tips* guna bekas yang besar tau...ni jgn plak ko guna kuali tuk goreng telor yang kecik tu....
rebus dalam 7-10 minit...biasanya kat plastik tu de gtau cmne..ikut je k
then korang masukkan minyak...goreng bawang putih sampai naik bau nya...bkn sampai REN...TONG....tau
pastu masukkan segala udang....sotong ngan lala tu...
ha..ni part yang paling best...tuk memudahkan koje korang
fresh milk,cooking cream,black pepper, stok n parmesan cheese tu korang gaul skali....sebab...dengan tu korang tau cukup x rasa kuah korang nanti.....x cukup rasa korang add lg garam....x pun stok tu yea...
dah agak masak sotng n etc tu korang masukkan kuah td tu...biar dia masak sendiri n jd agak pekat coz...parmesan cheese n cream tu td akan tolong memekat kan texture kuah...
dah pekat...sedap...likat
ko masuk plak spaghetti tu td
gaul sebati n letakkan daun ketumbar yang dah di potong
ha...da siap le tu...
masukkan dlm pinggan n its ready to be served
Tips*
*spaghetti Alfredo ni best di makan panas2...dah sojuk xbleh blah....
*Alfredo ni kuah yg berkrim n sama macam carbonara cuma carbonara ni ada telur...
well friends...do plz try k...wat sape2 yang da try tu..enjoy ur meal n
"Bon Appetite" selamat menjamu selera da.....
c ya.....
ni yang simple je tau
t kalau korang nk tau g...boleh aje
tp hr ni resipi ni x best kalau xde benda nie ye kwn2
AIR.....ha....air ni la pelengkap tuk resipi ni...bercerita pasal air ni...
air ni bukan sembarangan air tau..
air yang patut korang guna tuk resipi ni ialah
Air masin dr pantai morib yang diambil tepat pada pukul 6.45 ptg, di cedok menggunakan tangan kiri pada ombak yang ke 15...hehehehe...xdapatkan nk bayang cmne tu....aku pun x tau....xde...xde....tu saje je k...jgn mengada plak nk g sampai morib....(saje nk buat lawak)
rite....mula2 kebiasaannya bila kita masak kita mula dengan ape...
MINYAK!!!!!!.....salah ye... bukan Minyak...tp dengan
Bismillah hirrahman nirrahim...
ok......
rebus spaghetti tu dulu...caranya...panaskan air dan masukkan sedikit garam dan minyak...ini tuk bagi rasa kt spag tu n minyak tuk elak dia melekat sesama sendiri...
tips* guna bekas yang besar tau...ni jgn plak ko guna kuali tuk goreng telor yang kecik tu....
rebus dalam 7-10 minit...biasanya kat plastik tu de gtau cmne..ikut je k
then korang masukkan minyak...goreng bawang putih sampai naik bau nya...bkn sampai REN...TONG....tau
pastu masukkan segala udang....sotong ngan lala tu...
ha..ni part yang paling best...tuk memudahkan koje korang
fresh milk,cooking cream,black pepper, stok n parmesan cheese tu korang gaul skali....sebab...dengan tu korang tau cukup x rasa kuah korang nanti.....x cukup rasa korang add lg garam....x pun stok tu yea...
dah agak masak sotng n etc tu korang masukkan kuah td tu...biar dia masak sendiri n jd agak pekat coz...parmesan cheese n cream tu td akan tolong memekat kan texture kuah...
dah pekat...sedap...likat
ko masuk plak spaghetti tu td
gaul sebati n letakkan daun ketumbar yang dah di potong
ha...da siap le tu...
masukkan dlm pinggan n its ready to be served
Tips*
*spaghetti Alfredo ni best di makan panas2...dah sojuk xbleh blah....
*Alfredo ni kuah yg berkrim n sama macam carbonara cuma carbonara ni ada telur...
well friends...do plz try k...wat sape2 yang da try tu..enjoy ur meal n
"Bon Appetite" selamat menjamu selera da.....
c ya.....
wat kwn2..ni recipe betol2 tau...xtipu nye..t saya bg resipi yang lain k...selamat mencuba..
ReplyDeletekeep in touch wit "Goreng...Goreng..Gone"
aku pelik la tang jam ni...aku anto pkol 7 lbh tp kuar 4:39...lantak la labu... :)
ReplyDelete