Wednesday, February 17, 2010

Goreng...Goreng Gone episod 2....


hye...bertemu kembali dalam rancangan goreng2 gone.....


so hr tu chef dah bg resipi tuk buat spaghetti marinara..so hr ni nk bg resipi sponge kek....

senang je...ape yg penting...kerjasama...wakakakakaka...tak la...yg penting ialah teknik dalam pembuatan kek tersebut k...


so 1st kita pergi pada peralatan n perkakas tu membuat kek sponge kita k...

nasihat chef...*tips...sediakan perkakas n peralatan yg secukupnya n baru mulakan...

ok...yang diperlukan ialah:

1.mixing bowl

2.wire whisk / hand blend whisk

3.periuk/pot

4.dulang pembakar/cake mould

5.brush

6.parcement paper

7.oven pembakar

8.butter/minyak

9.tepung (sikit jer k)


so its really simple...

n for the recipe...u gonna need....


1. 4 nos eggs

2. 125 gm sugar

3. 125 gm cake flour / flour

4. 20gm melted butter

5. 1/2 teaspoon vanilla essence


senangkan....

so macam mana nk dapatkan tekstur kek yg gebu n lembut tanpa baking powder atau mana2 bahan pamantap....so u all boleh cuba k....


so 1st of all before we start...make sure that u line up ur mould with parcement paper atau griskan mould cake tu dengan butter n taburkan dengan sedikit tepung...bagi mengelak melekat....ini yg penting coz cake yg bagus perlu melalui proses yg cepat...panaskan oven pada suhu 180c.

*suhu memainkan peranan bg memastikan kek tidak bantat atau tidak naik semasa proses membakar...


ok...lets move to the cake process....

mould dah ready...oven pun dah panas...so kita boleh start with our cake k...

so mula2...amik pot dan didihkan air...apabila air sudah mendidih tutupkan api...
didalam mixing bowl...masukkan 4 biji telur bersama 125 gm gula....kacau adunan sebati....
*tak perlu pukul adunan dengan kuat...ini hanya utk sebatikan adunan n mencairkan gula....
dah siap...letakkan bowl tersebut pada pot yg berisi air panas....
*kaedah ini dinamakan Bain Marie...
biar adunan tersebut menjadi agak2 suam sebelum dipukul...
*apabila adunan tersebut agak panas, ianya lebih senang tuk dipukul dan senang utk memasukkan udara kedalam adunan kek supaya lebih kembang...
anda boleh merasa adunan tersebut sebelum memukul adunan tersebut sampai kembang 2 kali ganda...
bagaimana untuk mengetahui adunan kek betol2 kembang....senang saja...aduanan gula dan telur akan menjadi putih dan kembang naik seperti whipping cream dan mempunyai tekstur yg gebu dan lembut....tekstur ini dikenali sebagai "Ribbon Stage"...tekstur adunan akan beralun apabila kita mengangkat whisk ke atas.....
selesai proses tersebut anda boleh masukkan tepung sebanyak 3 peringkat...ini utk mengelakkan adunan tadi jatuh dan tidak kembang...fold atau adunkan perlahan2....pada peringkat yg ke 3 masukkan tepung dan adun kan kesemua bahan tersebut dengan sebati...masukkan vanilla essence dan masukkan sedikit melt butter...20 gm sudah cukup byk bagi adunan kek....
masukkan adunan tersebut ke dalam dulang pembakar/cake mould dan jgn hentak...ini akan mengakibatkan udara hilang dan kek akan jatuh...terus masukkan adunan kek tersebut ke dalam oven dan bakar selama 10-15 min...
selamat mencuba.....
bg sesiapa yg telah mencuba terima kasih dan anda boleh menghubungi saya di 017-3056686 utk maklumat lanjut...terima kasih...

No comments:

Post a Comment